Blackjack kaarten tellen

In een aantal Hollywood films zie je wel eens casino’s voorbij komen en dan wordt er altijd wel een speler opgepakt die kaarten aan het tellen is maar hoe werkt dat precies? Het is eigenlijk heel eenvoudig, je onthoudt gewoon welke kaarten er gespeeld zijn. Door dit te onthouden weet je welke kaarten er er nog in en uit het spel zijn. Je kan hiermee je inzet bepalen want je weet nog welke combinaties er dan nog mogelijk zijn.

Voorbeeld van kaarten tellen

We gaan je een voorbeeld geven van hoe het in zijn werk gaat. Stel er zijn na een aantal rondes nog maar vier kaarten over om te delen. De kaarten die er nog inzitten zijn drie tienen en een aas. Speel je alleen tegen een dealer dan heb je 50 procent kan op een blackjack  of de dealer krijgt een blackjack. Je hebt een net zo grote kans op een blackjack als d dealer. In de helft van de gevallen kan je dus 1,5 keer je inzet winnen. In het slechtste scenario verlies je je inzet. Voor elke twee keer dat dit gebeurt, maak je dus een winst ter grootte van je halve inzet. Je hebt dus een voordeel van 25%.

Je voordeel kan zelfs groter worden als je de speelstrategie aanpast. In de helft van de keren dat de dealer een blackjack heeft, heeft hij een aas open liggen. Hiervoor mag jij je verzekeren. Omdat je weet dat hij als tweede kaart een tien heeft, wint deze verzekeringsinzet. Je verliest nog steeds je originele inzet, maar netto speel je in principe kiet.

Voor elke vier keer dat dit gebeurt, win je dus twee keer 1.5 keer je inzet, één keer verlies je je inzet en één keer speel je kiet. Je maakt dus een totaal van 2 eenheden winst, over een totale inzet van 4 eenheden en je voordeel is daarom maar liefst 50%.

Is kaarten tellen zo makkelijk?

In werkelijkheid is het natuurlijk allemaal niet zo simpel als dat het klintk. Een kaartspel wordt bijvoorbeeld nooit helemaal opgedeeld of je speelt met verschillende deks . Maar het voorbeeld geeft mooi aan dat je bij een bepaalde samenstelling van kaarten zeker voordeel hebt. Zou je alleen met de basisstrategie spelen, dan heb je een overall nadeel van ongeveer 0,5%. Zet je nu meer in op de momenten dat je voordeel hebt dan op de momenten dat je nadeel hebt dan kun je er voor zorgen dat je overall ook een voordeel krijgt.